Cumartesi, Mart 13, 2010

Altın Pusula Yavuz Bingöl'ün hakkı




Türkiye Halkla İlişkiler Derneği tarafından her yıl en iyi iletişim projelerine verilen Altın Pusula ödüllerinin bu yıl dokuzuncusu verilecek. 5 Şubat 2010 tarihinde başvuruların sona erdi ve ödül jürisi projeleri değerlendirmeye başladı bile. Ancak 11 Mart 2010 perşembe günü Cumhuriyet Gazetesi'nin birinci sayfasında Erdal Özcan imzalı okuduğum haber Altın Pusula'ya kurumsal sosyal sorumluluk alanında yeni bir adayın olduğuna inandırdı beni. Haber şöyle:

"Yavuz Bingöl krizde 50 işçiyi işe alan işletmelerde konser verme sözünü tutuyor.

Kriz döneminde 50 işçiyi işe alan işletmelerde konser vereceğine söz veren sanatçı Yavuz Bingöl, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 45 işçi alan Toprak Deri-Kürk Tekstil'de bir konser verdi. Bingöl, daha önce Eskişehir'deki bir işletmede de konser vermişti. Demokratik açılım tartışmalarına değinen Bingöl, insanların aş ve iş peşinde koştuğunu belirterek "Sorunlar şovlarla çözülmez. Gerçek çözüm yolları bulunmalıdır" dedi. Konser öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan Bingöl, "Biz sanatçılar duygularımızla hareket ederiz. Ben böyle istihdamı arttıran ve krizde işletmelerine 50 işçi alabilen sanayi kuruluşlarına giderek işçi yemekhanelerinde sazımla konser veriyorum" dedi.

İşsizlerin yaşadığı dram üzerine böyle bir karar aldığını anlatan Bingöl, "Düşünün bir baba evdeki eşine ve çocuklarına belli etmeden, işten çıkarıldığı halde sabah aynen işe gider gibi evden çıkıyor. Akşam da işten döner gibi evine gidiyor. Bir anne de iş bulmuş çalışıyor. Ama evinde çocukları için yeterli yemek ve ekmek yok. O anne işyerinde çıkan yemeği yemeyip çocuklarına akşam getiriyor. Beni bu durumlar çok üzdü ve etkiledi. Ne yapabilirimle yola çıktım" diye konuştu."



Biz iletişimciler, halkla ilişkiler ve iletişim danışmanları müşterilerimize her yıl onlarca proje sunarız. Bu projelerin kurum ve markaların satışlarına, itibarlarına, zihinlerdeki algıya olumlu katkı yapması ve kamu yararını gözetmesine de özen gösteririz. Yavuz Bingöl'ün bir iletişim danışmanı, halkla ilişkiler şirketi var mı yok mu bilmiyorum ama bence kendisi 2010 yılına damgasını vuran bir projeye sessiz sedasız imza atıyor. Yavuz Bingöl 2011 yılında verilecek olan 10. Altın Pusula Ödülleri'nde özel bir ödül almayı çoktan haketti.

Yavuz Bingöl'ü tanımam, hiç bir albümünü satın almadım, medyadaki itibarı ve hakkında çıkan haberlerinden bildiğim kadarıyla kendisinden de hiç hoşlanmam. Ama Bingöl bu projesi ile kendisini beğenmeye başladım. Sevmek ve beğenmek birbirinden iki farklı kavram.



Son olarak bu çerçevede bir tespitim daha var ki o da Yavuz Bilgöl haberlerine yer gazetelerle ilgili. Yavuz Bingöl'ün işçi alan kurumlara konser verdiği haberi sadece Cumhuriyet ve Yenigün gazetelerinde yer aldı. Başka hiç bir ulusal gazete bu konser haberini görmedi. Ancak Yavuz Bingöl'ün Broadway'de Keşanlı Ali Destanı müzikalinde Keşanlı Ali'yi oynayacağı haberi ulusal gazetelerin magazin sayfalarında geniş geniş yer aldı. Ülkemizin gerçek gündemi işsizlik ve yoksulluk mu yoksa Broadway'de sahnelenecek olan bir müzikal mi?

Yavuz Bingöl'e Altın Pusula layık görülüp görülmeyeceğini gelecek sene merakla ve ilgiyle takip edeceğim.