Cumartesi, Ağustos 12, 2006

İki teker sevdası büyüyor


Türkiye’de son iki yıl içinde motosiklet tutkunlarının sayısı hızla artıyor. Motosiklet pazarı hızla büyüyor. Bugüne kadar sadece çılgın insanlar olarak gördüğümüz motosiklet kullanıcılarının profili her geçen gün genişliyor. Bunun için pek çok sebep gösteriliyor: Ekonomik akaryakıt tüketimi, Çin’den gelen ucuz motosikletler, Türk şirketlerin ürettiği markaların artışı gibi. Sebep her ne olursa olsun iki teker sevdasının arttığı bir gerçek. Yeni bir sektörün doğması iletişimciler için de yeni bir fırsat demek.

Satışta yüzde 200 artış

Türkiye İstatistik Kurumu’nun rakamlarına göre Türkiye’de 2006 yılının ilk çeyreğinde motosiklet ruhsatı alanların sayısında yaklaşık yüzde 200’lük bir artış gözlendi. Yaz aylarının başından beri motosiklet sürüş eğitimleri veren kurumlara başvuru sayısı tavan yapmış durumda. Bu sürüş eğitimlerini veren BMW Rider Academy, Honda Motorsiklet Eğitim Merkezi, Süleyman Memnun Motosiklet Eğitim Merkezi gibi uzman kurumların eğitim takvimleri eylül ekim aylarına kadar dolmuş durumda. Eğer bu kurslardan birine kayıt olmak isterseniz yedek kayıt yaptırmak ve asıl kayıtlı birinin işi çıkıp gelmemesi için dua etmek zorundasınız.

Yılda 200 bin motor satılıyor

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Ferruh Tanay, son 3 yılda, yıllık ortalama motosiklet satışının 50-60 bin seviyesinden 200 bine ulaştığına işaret ederek, bu yıl rakamın 300 bini aşmasının beklendiğini anlatıyor. Ferruh Tanay, motosiklet için verilen banka kredileri, kullanım kolaylığı ve otomobile oranla 6'da bir düzeyinde kalan akaryakıt sarfiyatının, sektörün büyümesinde önemli etken olduğunu söylüyor. Tanay, özelikle Çin'den getirilen ucuz motosikletlerin de doping etkisi yarattığını belirtiyor.

Trafik derdine çözüm

Tanay, bu yıl motosiklet ithalatının 200 milyon doları bulacağını tahmin ediyor. Sektörün yurt içindeki cirosunun ise 1 milyar dolara yaklaştığını anlatan Tanay’a göre, motosiklet kullanımı, özellikle büyük şehirlerde büyük avantaj, çileden çıkaran trafik yoğunluğunun yanında bir otomobili park etmeye kalksanız 5 YTL'den başlayan ücret ödüyorsunuz, ancak, motosiklet için böyle bir sorun yok. Otomobil için verilen aylık park ücretine, 20-30 YTL taksitle bile motosiklet almak mümkün.

Hiç yorum yok: