Perşembe, Ağustos 06, 2009

Kurumun yalancısı olmak...


Biz iletişimcileri yakından ilgilendiren müthiş bir haber takıldı gözüme akşam gazeteleri okurken. Hürriyet'in de web sitesinde yer alan haberi aşağıda okuyabilirsiniz. Sanırım pek çoğumuzun muzdarip olduğu ya da zaman zaman da olsa beyaz yalanlara aracılık ettiğimiz hissine kapıldığımız bir durum mahkemelik olmuş İngiltere'de. Acaba dava sonucu bizim ülkemizde de emsal oluşturur mu?

Eski müşavirden Savunma Bakanlığı'na dava

İNGİLİZ Savunma Bakanlığı Basın eski Müşaviri 62 yaşındaki John Salisbury Baker, Irak savaşı ile ilgili olarak Bakanlığın kendisini yalan demeçler vermeye zorladığını öne sürerek dava açtı.

Travma geçirerek psikolojik tedavi gören İngiliz Savunma Bakanlığı eski Basın Müşaviri John Salisbury Baker, Irak'taki İngiliz askerlerinin güvenliği konusunda kendisini yalan ifade vermeye zorladığını iddia ettiği Savunma Bakanlığı'nı sağlığının bozulmasından sorumlu tutarak dava açtı.

Baker, İngiliz Ordusu'nun kullandığı savaş araçların askerlerin güvenliğini sağlayacak donanım ve yol bombalarına dayanıklı olduğu konusunda gerçekle bağdaşmayan yaptığı açıklamalar yapmak zorunda kaldığı için psikolojik olarak çöktüğünü savundu. Hergün yaşamını kaybeden askerlerin ailelerinin çektiği acıları gördükten sonra, moral olarak yıkıldığını ve çalışamaz duruma geldiğini vurgulayan Baker, hükümetin yalanları nedeniyle sağlıklarının tamemen bozulduğunu öne sürdü.

Baker'in, Irak'taki İngiliz askerlerinin yaşamını yitirmesinden söylemek zorunda kaldığı asılsız yalanların sebebiyet verdiğini düşündüğü için kendisini sorumlu tuttuğunu belirten kız arkadaşı Christine Brook, “Zırhlı araçlar söylendiği gibi bombalara karşı yeterince donanımlı değildi. Baker bu konuda basına vermek zorunda kaldığı yalan ifadeler nedeniyle askerlerin güvenliğini tehlikeye attığını hissederek yaşamlarını kaybeden askerlerden kendini sorumlu tuttu ve psikolojik olarak çökerek çalışamaz hale geldi” dedi.

İngiliz Savunma Bakanlığı Eski Basın Müşaviri John Salisbury Baker, travma sonrası stres bozukluğu nedeniyle hala tedavi görüyor. Baker'in İngiliz Savunma Bakanlığı’na karşı açtığı ve bu yılın sonlarına doğru görülecek olan davası ülkede Irak savaşı konusunda hükümetin daha hangi gerçekleri halktan gizlediği sorusunu da tekrar gündeme getirdi.

İngiliz basını da olaya büyük yer vermiş. Detay için şu linki tıklayabilirsiniz.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1204222/Forced-lie-MoD-Tormented-spin-doctor-blows-whistle-deceptions-fed-loved-ones-fallen-heroes.html

Hiç yorum yok: