Pazar, Kasım 05, 2006

Mahalle Afet Gönüllüsü olun


Geçtiğimiz haftalarda iki kez sallanınca yine aklımız başımıza geldi. Epeydir unuttuğumuz deprem yine zihinlerimizi kurcalamaya başladı. Yaşanan depremlerin, büyük depremin habercisi olup olmadığı tartışmaları arasında önemli bir konu yeterince ele alınmıyor: Depreme karşı hazırlıklı olmak. Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG), depremi ve alınacak önlemleri anlatmak üzere herkese çağrı yapıyor. En kısa zamanda deprem sırasında yapılacak yardım konusunda bilgilenmek için MAG’a katılın.

Depreme hazırlı olmak herkesin yapabileceği en doğru şey, deprem karşısında neler yapabileceğimizi öğrenmekle başlayabiliriz. Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG) işte bu anlayışı görev edinerek afetlere karşı mahalle düzeyinde bilinçlendirme çalışmaları yapıyor. 2000 yılında, ilk olarak Kocaeli’nde kurulan Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG), Türkiye’de afet bilincini artırmayı ve mahalle düzeyinde örgütlenerek, bireylerin kendilerinin ve sevdiklerinin hayatlarını kurtarmalarını sağlamayı amaçlıyor.

MAG’a katılmak için

MAG, valiliklerle birlikte yürütülen Mahalle Afet Destek Projesi (MADP) kapsamında, gönüllülerine hem eğitim hem de malzeme temin ederek, mahalle düzeyinde afete hazırlık birimleri yaratıyor. MAG halen İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Yalova’daki 60 mahallede toplam 2552 gönüllü ile faaliyetlerini sürdürüyor.

MAG’a katılmak için bağlı bulunduğunuz muhtarlığa başvurmak ve üyelik formlarını doldurmak. Bir mahallede en az 50 başvurunun yapılması halinde muhtarlar, formları proje merkezine iletiyor.

Başvurular, 18-60 yaş arasında, fiziksel engeli olmayan, yüz kızartıcı suçtan hüküm giymemiş, mahallede uzun süredir oturan ve oturmayı planlayan, gönüllü çalışmasına inanan, takım çalışmasına yatkın kadın ve erkeklere açık.

Proje kapsamında, uzmanlar tarafından afet bilinci ve hazırlık, temel arama-kurtarma, temel ilkyardım, afet psikolojisi ve temel yangın söndürme konularında eğitim veriliyor. MAG ekipleri, temel eğitim programından sonra, yeni eğitimler ve tatbikatlar sayesinde bilgi ve becerilerini geliştiriyorlar.

MADP kapsamındaki mahallelerde, güvenli ve kolay ulaşılabilecek bir yere, içinde MAG ekipmanlarının bulunduğu ve Mahalle Afet Destek Merkezi olarak kullanılan bir konteyner yerleştiriliyor. Merkez ve ekipmanların bakımı, dikkatle hazırlanmış periyodik bir bakım sistemine göre, gönüllüler tarafından yapılıyor.

”Yaşamak ve yaşatmak bizim elimizde” sloganıyla gönüllü çalışmalarını yürüten MAG ve eğitim programları hakkında ayrıntılı bilgi www.mag.org.tr adresinden ya da 0212 296 54 90 numaralı telefondan alınabiliyor.

Hiç yorum yok: