Pazar, Eylül 24, 2006

İcon Dergisi Aralık’ta Türkiye’de


Ünlü yabancı dergiler Türkiye’ye gelmeye devam ediyor. Müzik dergisi Rolling Stone dergisinden sonra alanında en az bu dergi kadar ünlü bir mimarlık ve tasarım dergisi ICON Aralık ayında Türkiye’de Türkçe olarak yayımlanacak. İngiltere’de yayımlanan ve alanında bir numara olan ICON Türkiye’de Om Medya tarafından Türkçe’ye kazandırılacak. Derginin genel yayın yönetmenliğini Türkiye’nin en başarılı mimarlık ve tasarım yayıncılığına imza atan Benan Kapucu üstleniyor. Yoğun temposu arasında Benan hanım ile dergi hakkında konuştuk.

Marka Gündemi: Öncelikle hayırlı olsun. Icon Türkiye’de ne zaman yayımlanacak? İngiltere’de derginin yayıncısına başvurduğunuzda nasıl bir tepki aldınız, görüşmeler ne kadar sürdü?

Benan Kapucu : Icon dergisi bizim uzun zamandır takip ettiğimiz bir tasarım dergisi. Türkiye'de de böyle bir tasarım ve mimarlık dergisinin yayımlanması konusunda boşluk ve ihtiyaç olduğunu düşünüyorduk. Mutlaka Türkiye'ye getirelim dedik. İletişime geçtik ve 2 ay süren yazışmalar sonucunda anlaşmaya vardık. Derginin yetkilileri Türkiye'ye geldiler ve gördük ki zaten derginin yayıncısı kuruluş bizim şirketimize çok benziyor. Geçmişi, yaptıkları, kartvizitleri bile... Tam manasıyla kanımız uyuştu ve birlikte çalışmaya karar verdik. Onların açısından önemli olan konu derginin kalitesini ve marka değerini yıpratmadan bu yayını Türkiye'ye taşıyabilmekti. Bu hassasiyeti bizim de taşıdığımızı onlara hissettirdik ve bu konularda bazı taahhütler verdik. Gayet kapsamlı bir anlaşma hazırladık ve Aralık 2006 tarihinde derginin ilk sayısını çıkarmak üzere birlikte çalışmaya başladık.

MG: Satış fiyatı ne olacak Icon’un?

BK: Derginin satış fiyatı 8 YTL olacak. Bu tasarım dergileri açısından çok avantajlı bir fiyat. Zira bu dergilerin orijinalleri 28-30 YTL’ ye satılıyor. Amacımız özellikle bu alanda eğitim gören ve ilgi duyan öğrencilerin Icon’a ulaşabilmelerini sağlamak. Bu yüzden öğrencilere yönelik özel kampanyalar da yapacağız.

MG: Kaç adet basacaksınız? Kaç satmayı bekliyorsunuz?

BK:Dergimizin basımı 20 bin adet olacak. Hedef satış rakamlarımız ilk aylar için minimum 6 bin olacağını tahmin ediyoruz. Ancak bu rakamın sonraki aylarda daha da artacağına inanıyoruz. Bu inancımızın sebebi İstanbul Tasarım Haftası sırasında tasarımcılar ve mimarlardan aldığımız olumlu tepkiler.



MG: Editoryal ekipte kimler olacak? Dergide neler olacak? Hangi konulara yer vereceksiniz?
Dergimizin Genel Yayın Yönetmenliğini ben üstleneceğim. Şu an ekibimizi oluşturuyoruz. Ayrıca yine Om Medya dergi grubundaki tasarım editörlerinden Erem Kargül de katkılarda bulunacak. Dergi içeriğinin yüzde 80'i orijinal içerikten çeviri olarak hazırlanacak. Türkiye'deki tasarımcıların talebi daha çok bu yönde olmuştu. Dünyada en son neler oluyor, yeni tasarımlar neler, bu haberleri yakından ve Türkçe takip etmek istiyorlar. Ama biz aynı zamanda Türkiye'deki tasarımcılar ve mimarların çalışmaları için yüzde 20'lik bir kota ayırdık. Bu kota; haberlerin olgunlaşmasıyla daha da artacak. Derginin içeriğinde en son tasarımlar hakkında haberler, en yeni mimari yapılar hakkında kritikler, en gündemdeki tasarımcılar ile yapılan kapsamlı röportajlar ve bol miktarda ürün tanıtımı yer alacak. Ayrıca kitap tanıtımları, fuar izlenimleri ve değişik yazarların eleştiri yazıları yer alacak. Derginin tasarımı tarafında ise sanat yönetmeni Türkiye'nin dergi tasarımı konusunda istisnasız en tecrübeli ismi Mehmet Aktop görev alacak.

Sevgili Benan Kupucu’ya ve ekibine başarılar diliyoruz. Om Medya grubunu ise İngilizleri ikna ederek Icon dergisini Türkiye’ye getirmeyi başardıkları için tebrik ediyoruz. Umarım uzun soluklu olur, başarılı bir tiraj yakalar.

4 yorum:

volkan bulut dedi ki...

gerçekten çok hoş resim koleksiyon ve araştırmalarınız var ve bütün sayılarınızı takip ediyorum üye değilim ama en kısa zamanda olmayı düşünüyorum.

Adsız dedi ki...

mehmet aktop, domus dergisinin de tasarımına yapmıştı. gerçekten benzersiz bir tasarımcı. izliyoruz.

Derya Karatekeli dedi ki...

Merhaba...

İcon dergisini sabırsızlıkla bekliyorum. Beni içeriğinden çok tasarımı da ilgilendiriyor. Birde işin içinde Benan Kapucu varsa şimdiden başarısını kutlamak lazım. Daha önce hazırladığı birkaç dergi elime ulaştı, sanırım Colliseum'un dergisiydi. Tasarımına hayran kaldım diyebilirim. Bir meslektaşınız olarak şimdiden tebrik ediyorum. Başarılar...

Adsız dedi ki...

cok tesekkurler ilginc