Pazar, Ekim 01, 2006

Marka bitti inovasyon verelim


Geçtiğimiz iki yılın en gözde konusuydu marka, markalaşmak ve marka olmak. Gazeteye iki sayfa ilan veren, televizyonda 3-5 saniye görünen, Sinan Çetin’e bir film çektiren herkes kendini “marka oldum” sandı. Ucuz bir PR şirketi de “hatır gönül” işi iki de röportaj patlattı mı bu “marka” için, gazete ve dergide o zaman tamam oldu. İki sene önce toptancılık yapan KOBİ patronu CEO oluverdi iki günde.

Şimdi de inovasyon çıktı başımıza, markalaşmayı hallettik, bitirdik ya herkesler marka oldu ya şimdi inovasyonu öğreniyoruz, hadi hayırlısı. Bu gavurca kelimenin karşılığı yabancı memleketlerde ve şirketlerde hep yenilikçi olmak, yeni ürün geliştirmek falan anlamına gelir, bakınız iPod. Bizim ülkemizde ise işkembeden yeni bir şeyler uydurma olarak anlatılabilir. Ancak bizim memleketimiz yeni bir şeyler icat etmektense başkalarının yaptığın ürünlerin aynısını yapabilme yeteneğine sahiptir. Dolayısıyla inovasyon denen zımbırtı bizim ülke sınırları içinde ölü doğmuştur.

TİM’in gündemi inovasyon

Geçtiğimiz hafta Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı yaptığı basın toplantısıyla 17 Ekim 2006 tarihinde Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde yapılacak olan Türkiye 1’inci İnovasyon Kongresi hakkında bilgi verdi. Sayın Satıcı toplantıda “Ayakta kalmanın ve karın tek yolu artık inovasyon” buyurmuş. Geçtiğimiz yıl da aynı şeyleri markalaşmak için söylüyorduk. Oğuz Bey işi daha da ileri götürmüş ve “Cari açığın çözümü de inovasyondan geçer” demiş. Toplantıda başka birisi “Memur maaşlarının düzelmesi de Türkiye’nin inovasyon gücüne bağlıdır” dese kimse bir şey demez. Hatta içinizden birisi bu haberleri okuduğunda tüm “Kötülüklerin anası inovasyon’dan uzak olmamızdır. Hükümet acilen bir inovasyon bakanlığı kurmalı. Türkiye ancak bu şekilde AB’ye girer, işsizlik azalır ve öğretmenlerimiz davul zurna çalarak sanatçı yönlerini sergilemeyi bırakır da bir kitap okur” diyebilirsiniz. Size kimse ağzını açıp da tek kelime söyleyemez.

Marka olmayı kıvıramadık ama işkembe-i kübradan inovasyon konusunu çok iyi becerebileceğimizi, bu konuda dünya ile yarışacağımızı düşünüyorum. Bunun nasıl yapıldığını bir öğrenelim yeter. Bu konferansın bir kişilik hediyesi 495 Amerikan Doları + KDV. Detaylı bilgi almak isterseniz www.fedtraining.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok: